Koka rött eller svart ris eller andra goda gryn enligt anvisning på förpackningen. Gärna med ett lagerblad och lite buljongpulver i vattnet.
Tärna 500g tempeh. Det är sojabönor som jäst med vitmögelsporer och ser ut ungefär som en brieost. Det är supernyttigt och proteinrikt. Finns att köpa i asiatiska affärer. Köp färsk tempeh, inte sådan som är inlagd i glasburk.
Bland i en skål 2 tsk sambal oelek, 3 vitlöksklyftor, 2 msk riven färsk ingefära, det rivna skalet från en lime, 1 tsk rörsocker, 1 msk balsamvinäger, 2-3 msk japansk soja, nymalen svartpeppar och 1/2 dl vatten. Rör ut 1 msk maizena i röran. Stek nu tempehtärningarna gyllenbruna i riktigt med olja. Tillsätt chiliröran och rör om tills det tjocknar lite. Smaka av med salt.
Servera i skålar, först ett lager ris, sedan tempehtärningarna. Därpå tärnad avocado och tomat, strimlad purjo eller rödlök och rikligt med hackad koriander. Om du har kan du sprinkla lite japansk kewpiemajonäs över (eller hemgjord misomajonäs enligt recept på denna blogg). Pressa över lime.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar