torsdag 28 december 2017

Grönkålschips

Sätt ugnen på 150 grader.

Skölja och ansa grönkålen (ett stånd eller eller en liten påse är lagom). Ta bort alla grova stjälkar. Torka grönkålen med en ren handduk och riv den i stora bitar. Lägg nu grönkålen i en plastpåse. Häll i 1/2 dl olja och 1/2 dl rismjöl eller maizena (inte nödvändigt, men det blir frasigt och fint). Knåda innehållet i påsen med händerna utifrån så att oljan och mjölet kommer på alla blad. Häll ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Gör hellre två omgångar än ett tjockt lager. Sätt in i ugnen. Det beror på hur tjocka bladen är hur lång tid det tar, troligen runt 15 minuter i vanlig ugn (det kan gå fortare i varmluft) men det kan också ta betydligt längre tid. Håll koll. Det kan gå fort på slutet. Rör om med jämna mellanrum. Chipsen är klara när de är prassliga som papper. Smaksätt gärna med örtsalt.

Det funkar också att göra på samma sätt med svartkål eller tunt hyvlade rotfrukter som rödbeta, palsternacka, jordärtskocka, persiljerot eller morot.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar