lördag 18 juni 2016

"Höskördsdricka" på svarta vinbärsblad och citron

Det här är en osannolikt god och läskande dryck gjort på bladen av svarta vinbärsbusken. Vi drack den alltid till höskörden när jag var liten.

Plocka och skölj 2 liter svartvinbärsblad och lägg i en stor rostfri bunke (eller glas eller plast, bara inte järn eller aluminium).  Skala med en potatisskalare av det gula på 3 ekologiska citroner och lägg i bunken. Pressa ur saften ned i bunken. Koka upp 2 liter vatten med 2 kg socker och rör tills sockret smält. Tillsätt 50g citronsyra och rör till det löst sig. Låt det kallna och ställ sedan kallt i minst två dygn. Filtrera saften och häll på rena flaskor.

Så här håller sig saften ca 2 veckor i kylskåp innan den börjar jäsa. Vill du att den ska hålla längre kan du ha i lite natronbensoat eller atamon (enligt anvisning på förpackningen) i slutet av koket. Själv brukar jag hoppa över det och istället frysa de flaskor som inte ska användas direkt, men då är det viktigt att tänka på att inte fylla dem ända upp, för då kan de spricka när isen utvidgar saftens volym.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar