fredag 16 november 2018
Boveteknäcke med frön
Blanda i en degskål 6dl bovetemjöl, 1/5 dl fiberhusk, 3 dl pumpakärnor, 2 dl sesamfrön, 2 dl havregryn eller krossad havre samt 1 tsk salt. Blanda noga i 1 l kallt vatten som du smulat ett halvt paket jäst i, samt 1 dl olivolja. Det blir en lös smet som sedan sväller. Rör en stund och låt sedan svälla och jäsa i ett par timmar. Degen ska vara lös men ändå formbar, så om den nu ändå är för rinnig får du blanda i mer bovetemjöl så att det blir som havregrynsgröt ungefär. Sätt ugnen på 175 grader. Ta nu för varje plåt en ordentlig klump av degen, ca 3 dl, och lägg på ett oljat bakplåtspapper. Lägg ett annat oljat bakplåtspapper på och kavla ut till 3-4 mm mellan papprena. Dra bort det övre pappret försiktigt. Låt jäsa en stund, ca 15 min. Grädda i ca 20 min. När alla plåtarna är gräddade lägger du in alla bröden på varsin plåt eller galler i ugnen och sätter den på ca 50 grader. Lämna ugnsluckan en aning öppen (ca en cm. Lättast sätter man en sked eller slev emellan.) om du inte har varmluftsugn. Låt bröden stå kvar tills de är torra eller över natten. Förvara torrt. Brödet kan innan gräddningen smaksättas på olika sätt, t ex med fänkål, timjan, rosmarin och/eller flingsalt, men det är väldigt gott som det är med bovetesmaken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar