måndag 19 november 2018

Indiska linspuffar

Köp hem mungbönslinser, alltså inte hela mungbönor, utan skalade halva mungbönor. Det är sådana man gör den indiska gryträtten daal av. Om du inte hittar det går det bra med små gula eller röda linser, men det blir lite mjöligare. Jag har inte provat, men jag gissar att det också fungerar med svenska gula ärtor, sådan man gör ärtsoppa av. Nå, lägg 4 dl av linserna i blöt under natten. Kör dem sedan i matberedare till ett grovt mos. Krydda smeten med en hel pressad vitlök (ja alla klyftorna), 1 msk sambal oelek, 1 tsk krossad kardemumma, 1 tsk krossad spiskummin, 2 tsk krossade korianderfrön, 2 tsk gurkmeja. Tillsätt också två tsk salt, en finhackad lök, 1/2 dl riven färsk ingefära och hackad färsk koriander om du tycker om det. Rör nu i ett par dl kikärtsmjöl (eller om du saknar det, potatismjöl eller rismjöl) blandat med 2 tsk bakpulver.

Värm nu upp 4-5 cm rapsolja i en bred kastrull. (Ha ett lock framme som du kan släcka en eld med om oturen skulle vara framme när du friterar och motstå frestelsen att sätta på fläkten). När oljan är het klickar du i linspuffarna och friterar några minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med ris och en eller flera av följande såser
- tomatsalsa
- eller en sås på tjock yoghurt, vitlök, salt och mynta
- en grön sås på mixad färsk koriander, chili, vitlök, purjolök, persilja, lime, salt och olja
- en såsig sallad av hackad mango eller persika, tomater, lök, lime, salt och koriander
- mangochutney


När oljan svalnat kan du låta den rinna av i ett kaffefilter och spara i kylen till nästa gång du ska steka eller fritera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar