Sätt ugnen på 175 grader. Ansa en mellanstor blomkål, skär i buketter och lägg i matberedaren. Lägg i två vitlöksklyftor, 250 g creme fraich, 6 ägg och 1 dl riven pecorino. Smaka av med peppar, salt och muskotnöt. Sleva upp i muffinsformar (gärna en muffinsplåt). Baka i ca 15 minuter eller tills blomkålsbakelserna fått lite färg.
Sätt upp ugnsvärmen till 225 grader. Skrubba jordärtskockor och ta bort sådant skal som är fult. Låt resten av skalet vara kvar. Skär jordärtskockorna i halvor eller klyftor (om de är stora). Vänd dem i olja. Lägg på plåt (jag brukar ha bakplåtspapper). Baka ca 15-20 min. De ska bli lite bruna och knäckiga i kanterna, men inte brända.
Gör balssamicosåsen genom att koka 1/2 dl balsamvinäger, 1 dl rödvin, 1 dl vatten, 2 msk japansk soja, 1msk mörk sirap eller farinsocker, 2 tsk buljongpulver och två lagerblad. Koka ihop tills hälften återstår. Tag bort lagerbladen. Red av med 2 tsk maizenaredning så att det blir lite simmigt. Ta från värmen och vispa i ca 50 g smör.
Gör i ordning portabellohattarna. Lägg dem med den runda sidan ned i långpanna. Pensla med smör som du pressat en vitlöksklyfta. Salta och peppra. Baka i ugnen ca 10 min eller tills de sjunkit ihop. Lägg på en blomkålsbakelse på varje hatt och sätt in igen i ugnen i 5 min.
Servera blomkålsbakelserna med de rostade jordärtskockorna och balsamicosåsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar