Det är superenkelt att grodda och så skott.
Jag tar en stor glasburk, lägger i 2 msk frön (om de är små som alfalfa) och en dl om de är stora (som mungbönor, sojabönor eller black eyabönor). Så häller jag på vatten och låter stå 4-8 timmar. Sedan sätter jag en bit av en ren nylonstrumpa eller annat tunnt tyg över och spänner fast med en gummisnodd. Jag häller bort vattnet och ställer burken snett upp och ned i en skål så ev vatten kan rinna ut. De får stå på diskbänken så att jag ser dem och kommer ihåg att skölja groddarna morgon och kväll. Efter fyra dagar är alfalfagroddar klara. Större bönor tar lite längre tid på sig.
På fönsterbrädan odlar jag olika sorters skott. Jag tar rektangulära plastburkar med rätt låga kanter. Lägger i tre cm jord och vattnar försiktigt (man kan göra hål i botten och ställa på en bricka så att vattnet rinner av om det blir för mycket, men jag brukar vattna försiktigt istället). Sedan sår jag. Just nu har jag ruccolablad, rädisskott , solrosskott och ärtskott. Ärtskotten är särskilt bra för dem kan skörda flera gånger om man bara klipper av dem ovanför första förgreningen. Om man skördar flera gånger kan man behöva vattna med lite ekologisk näring. Det går också att odla spenat och rödbetsgroddar, mangoldskott, vitlöksgroddar, purjo eller gräslöksgroddar och säkert allt möjligt annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar