onsdag 27 september 2017

Beroendeframkallande auberginegratäng

Den här gratängen liknar den italienska melanzane alla parmegiana.
Skär ett kilo auberginer på längden i ca 7 mm tjocka skivor. Salta ganska generöst och lägg i durkslag att rinna av en halvtimme (eller mer, jag brukar skära dem på morgonen och sedan tillaga rätten på kvällen).
Skär fem normalstora tomater i 1 cm tjocka skivor. Salta och lägg i ett annat durkslag att rinna av.
 Sätt ugnen på 250 grader. Krama ur auberginerna som om de vore disktrasor. lägg tätt på en bakplåtspapper och baka tills de är en aning bruna i kanten. De kan ta 10-20 minuter beroende på hur blöta de är så håll koll. Gör sedan likadant med tomaterna. Krama ur dem (försiktigt) och baka även dem på bakplåtspapper på en plåt.

Riv under tiden 4 dl parmesanost (eller någon annan riktigt smakstark ost) och två mozzarellaostar (eller annan fet mild ost). Häll lite olivolja i botten på en gratängform. Pressa i en vitlök och smeta ut. Lägg på ett lager aubergineskivor. Bred på ett tunt lager tomatpure och mal lite svartpeppar över. Salt brukar inte behövas eftersom aubergineskivorna är lite salta. Lägg på ett lager tomater, lägg på bladen från en halv kruka basilika. Strö över hälften av mozzarellan och lite av parmesanen. Lägg nu på ett till lager till av auberginen. Pressa på lite vitlök. Och så lite mer tomatpure, bakade tomater, peppar, basilika blad och resten av mozzarellan och lite parmesan. Det borde nu finnas några aubergineskivor kvar. Lägg dem överst. Vispa så tvåägg med två matskedar mjölk och häll över. Strö över resten av parmesanen. Grädda i 200 grader ca 30 minuter eller tills osten bubblar och har blivit en aning brun.
Servera med sallad och bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar