torsdag 11 februari 2016

Falaffel på gula ärtor

Det här är klimatsmart mat!

Lägg 2 dl gula torkade ärtor i blöt i minst 12 timmar. Det bör bli ca 5 dl när de har svällt.

Kör ärtorna i matberedare tillsammans med 5 vitlöksklyftor, en gul lök, en knippa persilja, 2 tsk mortlad spiskummin, 2 tsk mortlad torkad koriander, 1 tsk bakpulver, rikligt med malen svartpeppar, 2 tsk salt och 1 dl kikärtsmjöl. Vill man kan man också tillsätta 1/2 dl sesamfrön. Forma bullar och fritera i olja tills de är gyllengula. Om bullarna inte riktigt håller ihop kan man ha i lite mer kikärtsmjöl.

Servera med hummus (som finns i ett annat recept i denna blogg) och en god tomatsås.

Tomatsåsen gör du så här. Ta en kartong passerade tomater av god kvalitet, tillsätt 1/2 dl tomatpure, 2 tsk råsocker,, 2 tsk salt, 2 tsk sambal oelek, 2 tsk balsamvinäger, 1 pressad vitlöksklyfta och en dl hackad koriander. På slutet rör du ned 2 msk olivolja. Såsen behöver inte kokas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar