lördag 2 januari 2016

Ärtpaté med örtagårdssås

Den här ärtpatén är ljuvligt god som förrätt (eller på en buffé) med en citronklyfta och lite örtagårdssås.

Kör ett kilo helt tinade frysta ärtor i matberedaren tillsammans med en dm purjolök och en liten knippa dill. Tippa i 1 brk creme fraich (eller motsvarande sojaprodukt) 1 brk kesella (eller en ask silkentofu). Tillsätt rivet skal av en citron, två smk dijonsenap. Smaka av med salt och peppar. Smält nu 8 g agar i ett par msk vin. Vänd ned agaren snabbt i smeten (som gärna får vara rumstempererad). Häll snabbt upp i form och ställ i kylen att stelna. Använd gärna en gummiform så att det är lätt att tippa upp patén. Man kan också göra som små timbaler i en muffinsform av gummi.

Örtagårdssåsen gör du så här: Kör i matberedare 2 dl creme fraich, 1 dl majonäs, 1 msk kapris, en knippa dill, en liten knippa persilja, gräslök eller vårlök, 1 tsk dragon (har du några kvistar färsk basilika så ta i även det) salt och svartpeppar. Klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar