Skä två stora auberginer i skivor på längden. De ska vara ca 1/2 cm tjocka. Salta skivorna och lägg i durkslag och låt dem rinna av lite.
Koka upp en påse torr sojafärs (t av märket Veggi) och hall bort vattnet. Hacka en stor lök och stek i smör eller olivolja, tillsätt färsen, tillsätt 1/dl tomatpure, tre pressade vitlökklyftor, en msk buljongpulver eller miso, 1 karting krossade tomater, 1 tsk oregano och 1 tsk sambal oelek eller en liten röd chili. Salta och peppra efter smak.
Sätt ugnen på 200 grader. Vrid nu ur aubergineskivorna lite grann (som disktrasor ungefär). Lägg dem på ett bakplåtspapper och baka tills de är lite bruna i kanten.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Gör en bechamelsås. Enklast är att koka upp en halv liter mjölk eller osötad sojamjölk, salta och peppra och red av med 4 msk maizenas ljusa redning (den klumpar inte fast man vispar ned den i kokande vätska). Det går också bra med maizenas majsstärkelse men då får man röra ned den i en dl med kallt vatten som man sedan snabbt vispar ned i den kokande vätskan. Smaka av med lite muskot. Rör därefter ned 4 dl smakrik riven ost.
Varva nu i en gratängform halva färsröran, med hälften av aubergineskivorna och hälften av ostsåsen. Gör likadant en omgång till så att det sammanlagt blir sex lager.
Grädda i ca 25 minuter. Kolla att det inte bränns.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar