Den här härliga risrätten (på ett ungefär) fick vi vart vi kom i Costa Rica, ofta till frukost.
Koka små svarta bönor eller köp färdiga. Ungefär 400g behövs till fyra personer.
Stek en stor lök eller två små i rikligt med olivolja eller smör (ca 1 dl), tillsätt en finhackad grön eller röd chili och ett par pressade vitlökklyftor. Jag brukar också ha i en finhackad röd paprika. Häll i 3 dl ris, gärna långkornigt och som inte klibbar så mycket. Bryn riset med lökblandningen. Häll sedan på 4,5 dl spad från de svarta bönorna utspätt med vatten (det ger rätten den svarta färgen) , 1 msk buljongpulver, 1 tsk krossad stött spiskummin och 1 tsk salt. Låt koka i 20-25 minuter eller tills riset är mjukt. Smaka av med ev mera salt.
I Costa rica får man denna rätt serverad med till exempel stekta eller friterade matbananer, stekt ost eller omelett. Mitt tips är stekt halloumi. Det passar jättebra till. Gärna också ugnsstekta klyftor av sötpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar