måndag 25 januari 2016

"Pirate-flaps" - bästa linsburgarna

När vi skulle få vegoskeptiska syskonbarn att äta linsburgare kallade vi dem pirate-flaps och serverade med hamburgerbröd och tillbehör. Det funkade.

Koka vanliga gröna/bruna linser i grönsaksbuljong. Det behövs ca 8 dl kokta linser. Hacka en stor eller två små gula lökar och stek i 75 g smör (det ska vara mycket för linserna är helt fettfria). Lägg linser och stekt lök i en skål. Tillsätt 1 msk paprikapulver, 3 msk tomatpuré, 1 msk misopasta, rikligt med malen svartpeppar, 1 tsk timjan och 1 tsk salt. Rör om. Bind nu samman med två ägg och 1 dl rismjöl (eller inga ägg men 1,5 dl rismjöl). Ibland har jag också smulat i ett paket fast tofu för att få en svampigare konsistens och ibland har jag hackat och stekt en halvliter champinjoner och tippat i av samma anledning. Bryn nu smör i en stekpanna och klicka i smeten så att det blir stora biffar.

Servera med hamburgerbröd (recept kommer snart), klyftor av saltgurka och andra tillbehör eller med klyftpotatis gjord av sötpotatis (finns i gårdagens blogginlägg).

Den här hamburgerdressingen är god: Gör en majonäs (enligt tidigare blogginlägg) eller köp. Blanda två dl majonäs, 1 msk dijonsenap, 2 msk chilisås, 2 msk hackad lök, 1/2 tsk sambal oelek, en hackad ättiksgurka och 1 dl gräddfil eller creme fraich.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar