torsdag 31 december 2015

Chokladmoussetårta

Den här tårtan är grym, inte bara för att den är god utan också för att den går att göra klar och frysa in. Sedan tar man fram den ca 40 minuter före servering.

Botten gör du så här: Sätt ugnen på 175 grader. 2 ägg körs i matberedaren med 200 g riven eller smulad mandelmassa, 1 msk kakao och 1 msk starkt kaffe (en liten espresso eller så blandar du en msk varmt vatten med 2 tsk nescafé). Smeten hälls i en smörad bakform (gärna med ett klippt bakplåtspapper i botten så att den går lätt att få loss). Det hela bakas i ca 20 minuter.

Moussen görs så här: Dela två ägg i gulor och vitor. Vitorna vispas till hårt skum. Ställ åt sidan. 150 gram 70 procentig choklad smälts försiktigt i vattenbad. Ta av från värmen. Rör ned ett helt ägg och två äggulor i chokladen. Rör ned rivet skal av en apelsin och två msk grand marnier, cointreau eller rom. Vispa två dl vispgrädde med två tsk socker till inte alltför hårt skum (det ska gå att vända ned utan att det blir smör). Vispa nu vitorna en liten stund igen och vänd sedan ned dem i chokladsmeten. Vänd försiktigt ned grädden. Klä en tårtform med gladpack. Lägg mandelbotten i botten av formen och moussen ovanpå. Täck med plast och ställ in i frysen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar