tisdag 15 december 2015

Ostgratinerade svartrötter

Skala ett kilo svartrötter under rinnande vatten (det klibbar så annars). Skär i ca 5 cm långa bitar och lägg i en kastrull med saltat vatten och saften av en halv pressad citron. Koka tills svartrötterna är mjuka.

Gör en ostsås genom att koka 1 dl vin med 2 dl vatten och 1 dl grädde. Mal i svartpeppar och en aning muskot. När det kokar red av med lite maizenaredning (ca en msk). Vänd nu ned 3 dl stark ost, t ex lagrad cheddar, prästost eller svecia. Rör på svag värme tills osten smält och lösts upp i såsen. Smaka av med salt.

Smörj en form och lägg i svartrötterna och häll såsen över (så här långt kan du förbereda).

Strö paprikapulver över gratängens yta. Grädda i 200 grader ca 15 minuter eller tills ytan bubblar lite trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar