måndag 28 december 2015

Nyårsbuffé

Den här buffén tänker jag göra på nyårsafton. Den passar bra till champagnen.

Quinoasallad med rädisor, dill, citron och soja.
Det är så enkelt som det låter. Koka 4 dl quinoa enligt anvisningar. Häll bort vatten som inte kokat in. Låt svalna. Pressa i saften av en citron. Hacka i en knippa dill. Skiva en eller ett par knippen rädisor. Salta och peppra och tillsätt ett par msk olja. Dekorera med citronskivor.

Noristrutar med tofu, misomajonäs och syltad rödlök.
Koka tre dl grötris som man kokar vanligt ris (med ca 4,5 dl vatten, lite salt och i ca 15 min). Ta av från plattan och låt stå fem min. Blanda en msk risvinäger med 2 tsk socker och vänd ned i riset och rör till det löser sig. Ställ om möjligt kallt så att det svalnar snabbt. Skär en rödlök i tunna strimlor. Lägg dem i en skål och häll på en msk risvinäger och en tsk socker samt ett kryddmått salt. Låt stå.
Blanda en tsk wasabi med en halv dl japansk soja. Skär ett paket fast tofu i stavar och marinera i sojablandningen. Gör misomajonäsen genom att blanda en dl majonäs med 2 msk miso och en pressad vitlöksklyfta. Skär noriblad i trekanter. Ett blad räcker till fyra trianglar. Fyll nu varje trekant med en matsked ris, lite tofu, en klik misomajo och lite rödlök. Rulla ihop till en strut. Lägg på ett fat så att strutarna inte klibbar ihop.

Avocado, papaya, chilisalsa
Tärna en en papaya, tärna två avocados, pressa över en limefrukt, strimla i en knippe vårlök. Finhacka en röd chilifrukt och en knippa koriander och tippa i. Smaka av med salt.

Algsallad med ingefära och vitlök

Lägg två dl wakamealger i blöt någon timme. Häll bort överflödigt vatten. Riv en msk ingefära och pressa en vitlöksklyfta och häll i. Tillsätt 1 msk tamari eller japansk soja, en tsk sambal oelek samt en tsk sesamolja. Smaka av med salt. Vill man så kan man strö över en msk sesamfrön innan servering.

Risnudelsallad
Koka ett halvt paket risnudlar enligt anvisning på förpackningen. När vattnet hällts av, tillsätt en msk olja och klipp isär risnudlarna i mindre bitar så att de inte bildar stora nystan. När risnudlarna svalnat tillsätt strimlad purjo, strimlade sockerärtor eller sugar snaps, strimlade morötter, rättika, gurka och gärna gulbeta. Gör en dressing av en pressad lime, en pressad vitlöksklyfta, en msk riven ingefära, 1 msk risvinäger och salt efter smak. Hacka två dl salta jordnötter eller cashewnötter och strö över salladen.

Tempurafriterade grönsaker.
Skär valfria grönsaker i små bitar - jag föreslår broccolibuketter, sparrisar, skivor av partabellosvampar eller shitakehattar.  Får du tag i fejkräkor (av taro eller soja som finns i asiatiska butiker) så är de också goda att fritera. Det går också bra att fritera naturella oumphbitar.
Vänd grönsakerna (eller fejkräkor eller ouumph) i saltat rismjöl. Sedan ska de doppas i frityrsmeten. Den gör du så här. Blanda 1 dl rismjöl med 2 dl maizena och 1 tsk bakpulver. Vänd ned iskallt vatten så att konsistensen blir som lös gröt. Doppa så grönsakerna så att de blir helt täckta av smeten just innan de ska friteras. Fritera i en vid och djup kastrull i vegetabiliska olja (ej olivolja) under noggrant överinseende. Tänk på att ha ett lock i närheten så att du kan kväva elden om det skulle börja brinna och ha inte fläkten på (för då kan det bli skorstensbrand). Allra bästa är förstås en fritös. Fiska upp de guldgula frasiga bitarna och lägg upp på hushållspapper att rinna av. Salta och servera genast.

Mangodipp till tempuran
Lägg i en mixer bitar av en mogen mango, en klyfta vitlök, saften av en citron eller lime och lite salt. Kör igång mixern och tillsätt under gång i en fin stråle en halv dl olja.

Soja och wasabimajonäs 
Ta två dl majonäs (gärna enligt recept i ett annat blogginlägg). Tillsätt en msk japansk soja, en tsk wasabi och en klyfta pressad vitlök.

Edamamebönor med salt
Koka upp en påse frysta edamamebönor med skal. Strö över fingsalt och servera.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar