Den här är en bra salladsbas som man kan variera med olika tillbehör. Den passar också bra som tillbehör till ugnsrostade grönsaker.
Koka 3 dl nakenhavre i saltat vatten enligt anvisning på förpackning (15-20 minuter). Den ska fortfarande ha tuggmotstånd när du tar den av plattan. Låt den svalna något. Gör i ordning ett stort fat med gröna blandade blad och finstrimlad purjolök. Strö över nakenhavren. Vill du ha salladen matig som en rätt i sig lägger du till sockerärtor, kronärtskockshjärtan, bönor, stekta champignoner eller shitakesvampar. Jättegod är den som förrätt med smulad roquefort över eller någon annan smakrik mögelost. Sådan passar den utmärkt på julbordet.
Valnötsdressingen gör du en mixer. Lägg i en klyfta vitlök, 1 dl riven parmesanost, 1 tsk balsamvinäger och 1 dl valnötter. Kör igång mixern och häll i en fin stråle i 2 dl rapsolja. Smala av med salt och peppar.
Obs! Om du har celiaki behöver du försäkra dig om att nakenhavren är garanterat glutenfri. I sig är den det, men den kan ha odlats eller tillverkats där det finns andra sädesslag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar