Tre stora lökar steks länge i rikligt med smör (ca 100g) så att det blir gyllenbrunt och luktar knäck. Nymortlade kryddor tillsätts - förslagsvis: en tsk kardemumma, två tsk spiskummin, en tsk korianderfrön, en tsk kanel, några kryddnejllikor, svartpeppar och om det finns två tsk nigellafrön. Detta steks med löksmöret en stund. Sedan tillsätts ca 10 pressade vitlöksklyftor, två msk riven färsk ingefära och en halv dl sultanrussin. Sköljda röda eller bruna linser, ca 400 g, tippas i. Likaså en kartong krossade tomater, ett par hackade morötter och en liten bit selleri. Så fyller man på med vatten så det blir simmigt, kanske en liter. Det hela får koka minst en halvtimme. Då tar man av det från plattan och kör en ytterst kort stund med en stavmixer så att en del av soppan blir mosig, men det fortfarande finns bitar kvar. Smaka nu av med salt och ev lite mer smör. Det låter som mycket smör, men betänk då att övriga ingredienser är så gott som fettfria. Servera soppan med hackad koriander och purjolök samt lättsaltad matlagningsyoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar