Ingefära och päron är en underbar traditionell kombination.
Ta fyra stora päron eller åtta små. Skala, halvera och ta bort kärnhuset. Koka under försiktig omrörning med en dl vatten, saften av en citron, två msk riven färsk ingefära och två msk honung. Päronen ska bli mjuka men inte falla isär (men gör de det är det ingen katastrof). Fiska upp päronen ur lagen och lägg i en ugnsfast form. Låt lagen koka ihop utan lock tills det bara återstår två msk. Häll lagen över päronen. Riv 300 g mandelmassa och fördela över päronen. Grädda i 200 grader tills det blir lite brunt (ca 8 minuter, men håll koll för det kan plötsligt bli bränt). Servera med vaniljglass eller grädde.
Om man har ett päronträd kan man gärna koka in dem som ovan i ingefära och frysa in. Sedan är det lätt att ta fram och servera varma till glass eller att gratinera dem så här under mandelmassa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar