onsdag 25 november 2015

Majonäs

Så här gör man en god majonäs:

Lättast är att göra majonäsen i en mixer, men även en elvisp funkar bra. Det går att göra den för hand också, men då blir den inte lika fast lika snabbt. Antingen kan du använda två äggulor eller ett helt ägg som du kokt 3 minuter. Det senare ger lite mindre risk för att såsen skär sig. Om du vill ha en vegansk majonäs ersätter du ägget med 1 dl sojamjölk. Tillsätt en msk fransk senap, 1 msk äppelcidervinäger, nymalen vit- eller svartpeppar och 1 tsk salt. Sätt på mixern eller vispen. Häll nu i en mycket fin stråle i en smaklös olja (ex rapsolja). Häll bara lite i taget och kolla att den blandas in i äggsmeten helt innan du häller på mer. Fortsätt tills såsen är riktigt tjock. Det brukar vara lagom till detta recept med 3-3,5 dl olja. När majonäsen är riktigt tjock ska du inte hälla i mer för då kan den skära sig. Smaka nu av om det behövs mer peppar, salt eller vinäger.

Majonäsen kan sedan smaksättas på olika vis. Här är några exempel:

*kryddgrönt av valfritt slag - särskilt gott med dill, persilja, dragon, körvel eller basilika.
*tomatpure, cayennepeppar och en tsk cognac eller sherry
*hackad tryffel eller tryffelolja
* rivet citronskal och pressad citron
* Kapris och finstrimlad purjo
* vitlök. Då blir det aioli
* saffran, vitlök och sambal oelek
* miso, lime, vitlök och sesamolja
* wasabi och soja

Den kan också med fördel spädas med gräddfil, creme fraich eller lite lättvispad grädde. Vill man ha den som dressing kan man tillsätta lite vatten så att den blir lösare.

Majonäs är en emulgerad sås. Läs gärna om emulgerade såser i mitt inlägg som heter just så. Där står det också hur du kan göra om såsen skulle skära sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar