Den här goda soppan påminner om den provencalska fisksoppan bouillabaisse
Hacka en gul lök, en halv purjolök och ett fänkålsstånd. Stek i rikligt med olivolja. Skär i två morötter i slantar, röd paprika och en liten squasch i bitar. Pressa i tre vitlöksklyftor. Tillsätt två tsk herbes de provence (eller 1 tsk timjan, 1/2 tsk rosmarin, och 1/2 tsk oregano) och en tsk sambal oelek. Tillsätt 0,5 gram saffran, två msk buljongpulver och det rivna skalet av en ekologisk apelsin. Tillsätt fem färska tomater eller en kartong krossade, 2 dl vitt vin och några deciliter vatten till lagom grytkonsistens. Koka tills morötterna är mjuka. Tillsätt två matskedar kapris (eller en halv burk avrunnen kaprisfrukt). Skär nu en haloumiost i kuber ( ca 2*2 cm) och tillsätt. Prova om det behövs tillsättas lite salt. Låt koka upp och servera med hackad persilja som dekoration.
Man kan variera sig genom att byta ut squaschen mot klyftade kronärtskockshjärtan eller mot några vanliga hederliga potatisar i bitar.
Gör en aioli att servera till. Det är en en majonäs som smaksätts med pressad vitlök. Se bloggninlägget "majonäs".
Servera med nybakt bröd eller frasig brödkrutonger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar