De här hirsbiffarna var en av min och mina bröders favoriträtter när vi var små. Alla barn älskar dem.
Koka tre dl skalade hirsgryn enligt anvisningar på förpackningen, men stoppa i en msk buljong i vattnet och ett par lagerblad. Koka 2 dl granulerat sojaprotein i vatten (t ex av märket Veggi) eller ta tre dl fryst sojafärs (men kolla att den inte innehåller veteprotein om du inte tål det). Hacka 2 dl nötter i matberedaren. Finhacka två lökar och stek i 50g smör. Det låter mycket, men resten är av smeten utom nötterna har låg fetthalt. Blanda den kokta hirsen, sojaproteinet, nötterna och den stekta löken. Tillsätt 1 msk paprikapulver, nymalen svartpeppar och salt efter smak. Tillsätt 1,5 dl rismjöl. Kanske behövs också en aning vatten eller sojamjölk för att det ska bli en röra som inte faller isär alltför lätt.
Forma nu till bollar. Det brukar gå lättare med lite kallt vatten på handen. Häll upp glutenfritt ströbröd av majs (eller annat) på ett fat. Salta och peppra lite och tillsätt lite paprikapulver i ströbrödet så blir det en vacker färg på biffarna. Tryck nu ut varje boll till en biff i ströbrödet och se till att den blir täckt med ströbröd runt om. Stek i rikligt med smör eller olja i stekpanna. Biffarna går bra att frysa och värma.
Gott att servera med kokt potatis, citron, kapris och en dillmajonäs.
Dillmajonäs kan du göra så här - antingen fuska och använda färdig majonäs (vegansk eller med ägg) eller göra själv. Kolla i så fall på inlägget som heter "majonäs". Blanda ut majonäsen med lika mycket creme fraich (från kor eller veggig). Pressa i citron och hackad dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar