Det verkar ju banalt att koka potatis. Ändå kan det bli sådan skillnad beroende på hur man gör.Välj ekologisk fast potatis, gärna av någon god sort som Asterix eller Cherie. Se till att du har en skalare som bara tar bort ett tunt lager skal. Lägg potatisen i vatten medan du skalar klart. Häll sedan bort vatten så att potatisen bara nästan är täckt. Tillsätt rikligt med havssalt, minst en matsked till ett kilo potatis, lägg i en bunt dillstjälkar, gärna krondill när det finns på hösten. Sätt ned värmen när det kokat upp och koka sedan försiktigt klart på svag värme. Känn av med sticka när det är klart. Ta av från spisen och häll bort vattnet. Om du inte ska servera på bumsen så lägg på ett dubbelvikt hushållspapper eller en ren kökshandduk och sätt på locket ovanpå. Då sugs ångan och potatisen hålls varm utan att bli vattnig eller få skinn. När potatisen ska serveras är det gott att lägga på en driva hackad dill.
Färskpotatis gör du likadant med, förutom att den bara skrubbas istället för skalas och så kokas den mycket kortare tid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar