lördag 21 november 2015

Spetskål med pepparrot, kapris, hackat ägg och brynt smör

Hårdkoka ägg, minst ett per person.
Hacka ägget och lägg i en skål.

Riv en försvarlig bit pepparrot och lägg i en skål, lägg upp kapris i en annan. Jag tycker också att det är gott med hackad dill i en tredje.

Koka upp vatten i en kastrull. Salta. Skär spetskålen i klyftor (så att bladen sitter i hop via stammen) och koka tills den precis blivit mjuk (kolla med sticka).

Medan kålen kokar bryner du ca 30 g smör per person (bli inte orolig, rätten är fettfri för övrigt). När smöret bubblar, men innan det bränns tar du av det från plattan.  Om du vill kan du vispa i en liten klick miso (en halv tsk eller så) för att förstärka smakerna.

Var och en serverar sedan sig själv och blandar godsakerna på tallriken. Det är gott med knäckebröd till (se mitt recept på glutenfritt knäcke). Och en västerbottensost.

Serverar man rätten till förrätt lägger man förstås istället upp det till var och en på assietter.

Rätten är jättegod även med blomkål eller romanesco (en ljusgrön korsning av blomkål och broccoli).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar