Lägg små svarta bönor i blöt över natten och koka dem enligt anvisning på förpackningen. Eller köp färdigkokta. Du behöver i så fall två kartonger.
Bryn två hackade lökar i 50 gram smör så att det blir brunt och luktar lite knäckigt. Hacka en liten bit selleri i små tärningar och häll i. Häll i bönorna, fem pressade vitlöksklyftor, två tomater, en liten chilifrukt eller två tsk sambal oelek, en tsk mortlad spiskummin och en halv tsk korianderfrö, svartpeppar, en tsk buljongpulver och en tsk rökarom. Om du vill ha det som en soppa tillsätter du lite vatten, men om du vill ha det som en gryta behövs det inte. Låt koka i tio minuter på svag värme under visst överinseende så det inte bränner. Mosa en del av bönorna med sleven mot kastrullväggen. Riv i skalet av en ekologisk lime. Smaka av med salt.
Servera med hackad koriander, limeklyftor och nachos. Eller till fredagens tacomys ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar