Jag är rasande förtjust i bönröran foul medammes. På arabiska halvön har jag fått den frukost, men den passa också som brunch- eller lunchrätt. Så här gör man:
Hacka en stor lök och fyra tomater. Finhacka en liten pepparfrukt (eller ta två tsk sambal oelek). Fräs 25g smör i en panna, häll i grönsakshacket. Fräs tills löken är genomskinlig. Tillsätt ett par klyftor pressad vitlök och 4 dl kokta favabönor eller någon annan god bönsort (från burk eller som man kokat själv). Krydda med spiskummin och stötta korianderfrön (1tsk av varje). Salta och peppra. Fräs en stund till bönorna blir lite mjuka. Man kan behöva späda med några msk vatten. Servera med hackad färsk koriander och finstrimlad purjo- eller rödlök. Serveras med äggröra eller tjock yoghurt.
Den finns också i en variant som mer är som en sallad. Då tar man precis samma ingredienser, fast olivolja istället för smör, och blandar ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar