fredag 6 november 2015
Glutenfritt svampknäckebröd
En liter fårtickor, trattkantareller, taggsvamp eller någon annan svamp man har i överflöd körs råa (eller frysta och tinade) i matberedaren. Även champinjoner från affären går bra. Moset späds med ett par dl kokande vatten och 50g smör så att det sammanlagt blir ca 1liter. Gör i en separat bunke i ordning en blandning av tre dl havregryn, 2 msk fiberhusk, och fritt val av linfrön solrosfrön, sesamfrön, chiafrön och/eller pumpafrön, ca ½ dl av varje sort. Smeten röres ordentligt (så att inte fiberhusken bildar hårda klumpar). Den ska vara lite lös och får nu svalna och svälla. När det ska bakas ut blandar man i någon mjölsort för att degen ska bli hanterlig. Det kan t ex vara bovetemjöl, havremjöl, majsmjöl eller rismjöl. En boll av degen läggs på ett bakplåtspapper. Ett annat papper läggs ovanpå och används för att platta ut bröden. Det gäller att få dem jämntjocka, ca 4 mm, och då kan en kavel underlätta. Bröden bakas 25-25 min i 125 gr under uppsikt så att de inte bränns. Ibland kan man behöva ställa in dem på eftervärmen med öppen ugnslucka för att de ska bli riktigt torra.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar