måndag 30 november 2015

Chokladfondant med passionsfrukt

Den här efterrätten är en av de godaste jag vet.

Sätt ugnen på 225 grader. Smält 100g smör. Bryt 125g choklad i bitar. Ta en god 70-procentig sort. (Jag tycker att det blir läckert med sådan choklad som är smaksatt med lite chili). Lägg chokladen i smöret och låt den smälta på försiktig värme. Vispa två ägg tillsammans med tre msk socker så att det blir vitt och pösigt. Rör försiktigt ned en msk maizena i äggblandningen. Vänd ännu mer försiktigt ned äggsmeten i chokladsmöret. Fördela smeten i fyra smorda formar eller koppar (eller i flera pyttesmå, men då blir det kortare gräddningstid). Grädda i 8-12 minuter.  De ska vara bakade på ytan och litegrann längs kanterna men rinniga i mitten. Det är alltså ingen idé att kolla med sticka, för det ska vara kladdigt.

Jag tippar inte upp mina fondanter (för det blir svårt om man vill ha dem riktigt rinniga inuti). Jag ställer istället varje form på en assiett och serverar en kula glass eller sorbet bredvid, gärna mangosorbet :-). Över glassen gröper jag inkråmet av en halv passionsfrukt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar