fredag 20 november 2015

Glutenfritt knäckebröd

Koka 7 dl vatten och häll i en stor bunke. Tillsätt  50g smör som får smälta i vattnet, 2 tsk salt och 1 msk fänkålsfrön. Gör i en separat bunke i ordning en blandning av tre dl havregryn, 2 msk fiberhusk, och fritt val av linfrön solrosfrön, sesamfrön, chiafrön  och/eller pumpafrön, ca ½ dl av varje sort. Smeten röres ordentligt (så att inte fiberhusken bildar hårda klumpar). Den ska vara lite lös och får nu svalna och svälla. Den blir som en gröt. När det ska bakas ut blandar man i någon mjölsort för att degen ska bli hanterlig. Det kan t ex vara bovetemjöl, havremjöl, majsmjöl eller rismjöl. Det brukar behövas ett par dl, lite beroende på vilka frön man haft i och hur mycket de svällt. En stor boll av degen läggs på ett bakplåtspapper. Ett annat papper läggs ovanpå och används för att platta ut bröden. Det gäller att få dem jämntjocka, ca 4 mm, och då kan en kavel underlätta. Bröden bakas 25-35 min i 125 gr under uppsikt så att de inte bränns. Ibland kan man behöva ställa in dem på eftervärmen med öppen ugnslucka för att de ska bli riktigt torra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar