fredag 20 november 2015
Glutenfritt knäckebröd
Koka 7 dl vatten och häll i en stor bunke. Tillsätt 50g
smör som får smälta i vattnet, 2 tsk salt och 1 msk fänkålsfrön. Gör i en separat bunke i
ordning en blandning av tre dl havregryn, 2 msk
fiberhusk, och fritt val av linfrön solrosfrön, sesamfrön, chiafrön och/eller
pumpafrön, ca ½ dl av varje sort.
Smeten röres ordentligt (så att inte fiberhusken bildar hårda klumpar).
Den ska vara lite lös och får nu svalna och svälla. Den blir som en gröt. När det ska bakas ut
blandar man i någon mjölsort
för att degen ska bli hanterlig. Det kan t ex vara bovetemjöl,
havremjöl, majsmjöl eller rismjöl. Det brukar behövas ett par dl, lite beroende på vilka frön man haft i och hur mycket de svällt. En stor boll av degen läggs på ett
bakplåtspapper. Ett annat papper läggs ovanpå och används för att platta
ut
bröden. Det gäller att få dem jämntjocka, ca 4 mm, och då kan en kavel
underlätta. Bröden
bakas 25-35 min i 125 gr under uppsikt så att de inte bränns. Ibland kan
man
behöva ställa in dem på eftervärmen med öppen ugnslucka för att de ska
bli
riktigt torra.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar